Kunstenacademie Diksmuide

Clemens non Papa


Historiek

Onze academie van 1955 tot 2012

De eerste muzieklessen werden in 1955 ingericht door de plaatselijke muziekmaatschappij.

In 1968 werd de school erkend als “muziekschool van 2de categorie”.

Jozef Debusschere werd op 1 december 1968 aangesteld als Directeur van de Muziekschool.

Omdat het gesubsidieerde aanbod toen nog erg beperkt was, nam Stad Diksmuide een aantal instrumenten én de studierichting Woord voor haar rekening. Stap voor stap werden de verschillende vakken van de Muziekschool verder ingevoerd. Voor de huisvesting van de Muziekschool kocht Stad Diksmuide  het huidige pand aan van de Minderbroeders.

In 1987 werd de Muziekschool omgedoopt tot “Stedelijke Muziekacademie ‘Clemens non Papa’ 1ste categorie”.

De naam “Clemens non Papa” (1510 – 1558) werd gekozen omdat deze wereldberoemde componist uit de renaissance  nog gewerkt heeft als “cantor” in de Sint-Niklaaskerk van Diksmuide.  Hij zou daar ook begraven zijn. Hij is vooral bekend van zijn “Souterliedekens”, dat waren driestemmige bewerkingen van éénstemmige psalmen die in 1540 werden uitgegeven Met deze Souterliedekens lag hij aan de grondslag van een nieuwe, volkse, huiselijke kunst.

In 1990 verbreekt de gemeente Houthulst haar contract met de academie van Ieper en sluit zo aan als filiaal bij de Stedelijke Muziekacademie van Diksmuide. De Muziekacademie trekt voortaan niet alleen leerlingen aan uit het centrum, maar ook uit de 14 deelgemeenten én uit het grote grensgebied rond Diksmuide.

Jozef Debusschere gaf op 1 september 2006 na  38 jaar dienst de fakkel door aan Bart Vermeirsch.

Bart Vermeirsch slaagde  met grote onderscheiding in het examen voor directeur en werd tijdens de gemeenteraadszitting van juni 2006 aangesteld als voltijds directeur van de Stedelijke Muziekacademie “Clemens non Papa”.

Omdat de afdeling woord nog niet in de naam van de academie voorkwam, werd  de academie vanaf 1 juni 2007 omgedoopt tot “Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Clemens non Papa.”

Ook het aanbod wordt verder uitgebouwd: sinds 2007 worden de vakken muzisch bad, vioolinitiatie en initiatie piano voor 6- en 7-jarigen ingericht op kosten van de stad Diksmuide. Zo anticipeert de academie al enkele jaren op het nieuwe decreet DKO 2014.

De academie krijgt er in september 2008 twee nieuwe vakken bij: accordeon en contrabas.

Het leerlingenaantal van de academie zit de laatste jaren in de lift: momenteel zijn er 700 leerlingen en 1450 cursisten ingeschreven in onze academie. Het leerlingenaantal steeg sinds 2006 met maar liefst 15%!

Door deze stijging van het leerlingenaantal werd een uitbreiding van de infrastructuur noodzakelijk. Het huidige stadsbestuur liet in 2010 de zolder renoveren. Zo kwamen er een grote toneelzolder en 2 kleinere klassen bij. In 2011 werd de oude vleugel grondig aangepakt.

De academie is nu helemaal vernieuwd en dit werd op 10 en 11 februari 2012 gevierd met een academische zitting en een groots opendeurFEEST.

In april en mei 2012 werd de academie ook 500 jaar Clemens non Papa gevierd met concerten in Brugge, Ieper en Diksmuide…